Nu mi-e clar dacă vorbim (adică scriu eu) doar despre proverbe sau mai sunt și vorbe de prin popor, așa că nu le dau nici un nume. Oricum, am câteva în minte acum și am să le aștern aici. Îmi voi da și cu părerea, bineînțeles.
Hoțul strigă hoțul
De fapt e „hoțul strigă: hoții!”, dar îmi place mie mai mult la singular. Cred că are treabă cu faptul că fiecare știe cel mai bine ce se poate face cu ce face el. Hoțului (care ghici ce „meserie” are) îi va fi frică să nu fie furat, pentru că știe cel mai bine că e ușor să furi pe cineva. Și nu e aplică doar la hoți. Am cunoscut un bucătar care a spus că nu mănâncă niciodată la restaurante, pentru că știe foarte bine ce se face în bucătărie; cine știe ce face el în bucătărie de îi e frică să nu facă și altul la fel când e client. Cum e și într-o relație: ăla care înșeală e cel ce își verifică partenerul. Fix și ca în bancul cu meseriașul, când omul nu trece pe verde, că poate vine alt meseriaș care trece pe roșu. În general are treabă cu chestiile nașpa, nu vei vedea pe nimeni să aibă teamă că vine altcineva și îi plătește facturile. Sau o vacanță. Sau să îi facă un bine, de orice fel.
Cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul
Sau „niciunul”, cum se spune mai nou. Ar putea avea treabă cu faptul că iepurii aleargă foarte repede. E greu să prinzi și unul. Poate că la doi te gândești că ai șanse mai mari, poate se împiedică unul. La trei sau mai mulți ar merge și mai bine. Și totuși ce a vrut să spună autorul aici? Cică e vorba despre faptul că dacă faci mai multe lucruri deodată nu prea le poți face cum trebuie. Poate doar dacă ești Napoleon (nu-s sigur acum și nu are treabă cu subiectul, dar parcă ăsta parcă spunea că toate femeile înafară de mama sunt c***e?). Pot spune din proprie experiență că e greu să faci mai multe lucruri deodată, de pe vremea când aveam și job și lucram și ca freelancer și asta cu copil mic; nu mă culcam înainte de 2-3AM și dimineața o luam de la capăt. Ca și în relații: umbli după mai mulți și îți dai seama la un moment dat că unul e însurat (acum na, poate ai o afinitate pentru ăștia), altul e cu altcineva, altul s-a prins că e roata de rezervă și tot așa. Se aplică cu succes și la cumpărături: mergi prin mai multe magazine și până iei o decizie încep să se închidă. Ca să nu pomenesc despre gătit: cu cât sunt mai multe felurile de mâncare pe care le faci deodată, cu atât sunt mai mari șansele să arzi ceva; sau să te arzi.
A face un bine înseamnă a-și bate cuie în talpă.
Mai e și versiunea cu bătutul cuiului în cap, dar mă gândesc în cazul ăsta doar la pușcăriașii care vor să mai iasă puțin din „incintă”. Nu e cazul acum. Ce cred că vrea să spună aici cu bătutul cuielor în talpă e de fapt să îți complici viața inutil. Mai e și vorba cu „nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Îmi amintesc pe cineva spunând ceva de genul „dar nu a făcut nimic deosebit pentru mine, pentru că el oricum ajută pe toată lumea”. Dacă nu e nimic deosebit, de ce mai ai nevoie de ajutor? Întreb și eu; retoric. Într-adevăr, sunt oameni acolo care consideră că e normal să fie ajutați pur și simplu. E parte din viața lor asta și nu consideră că s-a petrecut ceva anormal. Ba chiar pot veni mai târziu și să spună „ajută-mă măcar cu asta”, de parcă nu ai fi făcut niciodată nimic pentru ei.
Cine se frige cu ciorba, suflă și în iaurt
Aici e cu dus-întors, pentru că sunt și cărora le place ciorba fierbinte (eu, de exemplu). Sunt convins că s-a prins toată lumea că e vorba despre a fi precaut. Oricum, cred că are a face cu faptul că oamenii sunt din ce în ce mai fricoși, de la generație la generație. Ți-ai luat-o o dată, te tot păzești. E un proverb pe care îl consider degeaba. Dacă rămâi cu frica aia, e clar că e o traumă de care trebuie să ai grijă altfel.
Minciuna are picioare scurte / hoțul neprins e negustor cinstit
Astea se cam bat cap în cap. Am întâlnit și minciuni cu picioare mai lungi, dar tot au fost ajunse din urmă, chiar și după ani de zile. Chestia cu hoțul neprins e scornită probabil de cei ce dorm bine sperând că anumite chestii nu se vor afla. Experiența îmi spune că se vor afla. Unele poate și după îndeajuns de mult timp, încât nici nu vor mai conta.
O greșeală cunoscută este mai bună decât un adevărat necunoscut
Am mai scris chestii asemănătoare în postările precedente, dar acolo m-am referit aproape exclusiv la minciună. Nu e mare diferența. Când o greșeală este recunoscută, ai despre ce discuta. Poți vedea dacă și cum se poate rezolva. Mai e o speranță. Mai ales când se știe despre ea și nu e recunoscută. În cazul ăsta există doar frustrare, întrebări și probabil și puțin masochism (pentru că te mănânci pe dinăuntru sperând să ai cum discuta despre chestia în cauză).
Când te-a înșelat cineva odată, e de vină el; când te-a înșelat a doua oară, ești de vină tu
Cred că mai știu o variantă la asta, dar nu îmi amintesc și nici nu caut pe Google la ora asta. În mare cred că are treabă cu suflatul în iaurt de mai devreme. Tot timpul am crezut în a doua șansă și în faptul că oamenii se pot schimba. Chiar și atunci când ți-au arătat de zeci de ori că nu se pot. Stupid me. Dacă e să te iei după chestia că e bine să înveți din greșelile trecutului, ai putea să te uiți și la cum au fost înșelați alții de către acel „cineva” și vezi abia atunci unde poți ajunge. Nu ar mai exista încredere între oameni deloc. Deci rămânem și la următoarea șansă. Pentru cine o dorește.
Trei în iubire sunt prea mulți
Are rost să o comentez? E ca gluma care circula zilele trecute. Cică răspunsul la „ce îți dorești de la o relație?” este „măcar să știu câți suntem”. Clar că în iubire nimeni nu dorește să împartă, chiar dacă unii o fac fără să știe. Dacă detaliez, ajungem sigur la altă temă.
Cine știe să iubească n-a făcut pe nimeni să sufere
Se spune că iubirea e altruistă. Când iubești nu aștepți să primești ceva la schimb. Nu te răzbuni în nici un caz și sigur nu provoci suferință în mod intenționat. Când iubești te bucuri sincer de orice, fără să te vezi pe tine în oglinda a orice se întâmplă. Când iubești cu adevărat ești fericit, pur și simplu. Ești fericit că îi este bine celui pe care-l iubești.
Cred că sunt destule pentru acum. Dacă voi mai găsi ceva interesant și voi avea inspirație, voi reveni sigur. La unele e posibil să detaliez în alte posturi la un moment dat.
Discover more from locul gândurilor mele
Subscribe to get the latest posts sent to your email.