Cu toții vorbesc despre ea, acum că a murit. Eram destul de mic încât să nu am curiozități politice, așa că nu pot spune prea multe, decât din ce aș putea citi. Totuși, îmi amintesc un singur lucru. Îmi amintesc că s-a opus reunificării Germaniei; nimic mai mult. A spus ceva de genul „i-am învins de două ori și acum au revenit”.
Privind cum stau lucrurile în ziua de azi, nu pot spune decât că într-un fel a avut dreptate. Nu știu dacă noțiunea de război ar trebui văzută așa cum era acum 60 de ani, când trimiteai armata să îl facă. Am fost tehnologizați destul de mult încât putem fi înfrânți cu propriul confort. E de ajuns să deschid televizorul și să mă uit la un buletin de știri cap-coadă și voi găsi cel puțin o chestie care îmi va arăta că am dreptate când spun că războiul e început de mult, că Germania a cucerit de mult Europa; cel puțin economic și în mod indirect teritorial.
În momentul de față Germania are cea mai puternică economie din Europa și cei mai mulți bani. Ba mai mult, cele mai multe datorii ale țărilor aflate în criză sunt tot către Germania. Aș putea spune că Germania deține controlul financiar european. Eu văd aceasta ca pe o putere mai mare decât pare, încât îi oferă posibilitatea de a impune reguli, condiționând posibilul ajutor dat oricărei țări de acestea. Putem lua ca exemplu Ciprul: nu s-au supus regulii de a pune impozit pe banii ținuți în țara lor, nu au primit ajutorul solicitat. Mai mult: alte țări, neutre până nu de curând, au luat singure inițiative la care nici nu m-aș fi putut gândi. Acum 2 zile Luxemburg a afirmat că ar putea renunța la secretul bancar (sunt mai deschiși față de UE, orice ar putea însemna acest lucru). Cu 3 zile în urmă Elveția a somat clienții germani să facă dovada că au plătit taxe pentru banii pe care îi țin acolo. Oare la presiunea cărui guvern se întâmplă lucruri, lucruri care nu au fost posibile până acum? Din câte am citit, presiuni similare se exercită și asupra Austriei, care are și ea o politică financiară nu neapărat transparentă (ignorăm faptul că una din cele mai mari bănci austriece e deținută de nemți).
Am vorbit destul despre puterea asupra banilor și cum circulă ei. Să continuăm cu lanțurile de magazine deschise mai în toate țările europene: Metro, Real, Lidl, Aldi, Rewe, Edeka, Kaufland, Plus, Penny sau DM. Foarte multe persoane au renunțat la produsele locale, preferându-le pe cele din magazinele enumerate, întrucât sunt mai ieftine. Întrebarea mea: unde se duce tot profitul? Și nu vorbim doar de asta, ci de subminarea indirectă a magazinelor locale, multe din cele mici murind pas cu pas iar cele care nu au făcut-o au peste 50% din marfă cumpărată din unul din supermarketurile germane.
Mașini… ce mașină ți-ai cumpăra? Un Mercedes, un Audi, un BMW, poate un Ford? Sau un Opel, dacă nu ai bugetul prea mare…
Probabil că dacă aș pune într-o urnă bilete și aș trage 1-2-3-5, aș ajunge la altceva peste care, în mod direct sau indirect, are legătură cu o firmă din Germania.
E tot un fel de război? Avea dreptate Margaret Thatcher?
Discover more from locul gândurilor mele
Subscribe to get the latest posts sent to your email.