Am citit cartea lui Felix Țopescu în copilărie; o avea vărul meu și în una din perioadele petrecute la el acasă (de obicei toată vacanța de vară eram prezent acolo) am pus mâna și am lecturat-o. Țin minte acum doar că mi-a plăcut. Tot ce rețin e că primul prieten al omului este câinele, calul fiind pe locul doi.
Totuși, oricât de prieten i-ar fi calul, omul, tot îl va abuza.
Exact cum face și cu prietenii oameni. De la ideea asta am ajuns la animalele de tracțiune. Nu vorbim despre cămile și altele, ci de cele folosite la noi, mai exact, calul, boul și măgarul. Hai să vedem ce e cu fiecare.
Calul
Începem, bineînțeles, cu calul.
Calul de tracțiune trage aproape la fel de bine ca un bou. Cu toate că acesta oferă stăpânului afecțiune și ascultare, trebuie stăpânit și controlat. Chiar dacă au ochiul cam de 8 ori mai mare decât cel al omului, abilitatea lor de a distinge chestii este mult mai mică. Acesta este unul din motivele din care poartă acei „ochelari de cal”, pe lângă altele, cum ar fi un fel de protecție împotriva gâzelor, cum ar fi muștele. Mai este folosită și vaca, dar nu are același randament și necesită mai mulți nutrienți.
Boul
Este folosit pentru tracțiune din cele mai vechi timpuri. Fiind mult mai lent și mult mai puternic decât calul sunt lucruri care îl fac să fie foarte ușor controlabil și să dea un randament mult mai mare. Boul este de asemenea foarte puțin pretențios și poate trage singur utilaje pentru care în mod normal ar fi nevoie de mai mult de un cal. Trage și tace.
Măgarul
Măgarul este un animal foarte interesant de tracțiune, întrucât nu are a cincea vertebra lombara, iar copitele sunt mai mici, mai dure și mai verticale. Poate urca și un munte, cărând încărcături remarcabile. Totuși, sunt două „probleme”: măgarul are nevoie să bea cam 40 de litri de apă zilnic și dacă boul trage pentru că trebuie, măgarul trage doar dacă vrea.
Ca și concluzie, aș spune că fiecare animal e bun în felul lui:
- calul, dacă vrei să ai un prieten care să te și ajute necondiționat, dar pe care trebuie să îl îndrumi și să ai grijă de el;
- măgarul, dacă vrei să poți ajunge oriunde cu el; trebuie totuși să îl facă să vrea și să îi dai ceea ce trebuie;
- boul, dacă vrei să tragă pur și simplu, necondiționat; eventual de unul singur, pentru că duce. Fără să pună întrebări și fără să gândească. Când termini cu el îl poți face supă.
De când când am citit cartea mi-am dorit un cal. Nu am călărit niciodată, dar tot mi-ar plăcea să am unul, mai ales că nu am nevoie să tragă nimeni pentru mine; un prieten valorează mai mult.
Discover more from locul gândurilor mele
Subscribe to get the latest posts sent to your email.